Марката YTONG

Марката:

Марката:

Преди повече от 90 години, през 1929 г. той е произведен индустриално за първи път в градчето Иксхулт (Yxhult) в Южна Швеция по време на голям недостиг на суровини и поради затегнато енергийно законодателство. Малко по-късно първоначалното име „Yxhults Anghärdade Gasbetong“ се превръща в първата регистрирана търговска марка за строителни материали в света, която жъне успехи под името YTONG и променя трайно строителството.

Оттогава марката YTONG с характерния инициал Y на родния си град и лесно разпознаваемия жълт цвят се е превърнала повече от всяка друга марка в символ за строителство с оптимална топлоизолация. В Германия Ytong преживява първия си разцвет в годините на следвоенното възстановяване и най-вече по време на германското икономическо чудо в началото на 1960-те години.

Днес името YTONG е синоним на газобетон и дори е включено в „Дуден“, oфициалния правописен речник на немския език. Като една от най-силните марки на пазара на строителни материали YTONG принадлежи към топ групата изключителни продукти от Германия.

В Германия YTONG става известен преди всичко с иновативни концепции за изгодно по отношение на разходите търговско и жилищно строителство. Още през 1952 г. тогавашният министър на икономиката Лудвиг Ерхард приканва строителната индустрия да използва YTONG „признат като добър и модерен строителен материал“, който освен това е сравнително изгоден по отношение на разходите.

От 1967 г. блоковете YTONG се продават в жълто фолио. Фолирането в жълт цвят е част от стратегията на марката, която е ориентирана към разпознаваемост.

Блокът е бял и се състои от вар, пясък, цимент и вода. Вътрешността му съдържа милиони въздушни пори, на които се дължи и името му: газобетон.

В България YTONG се произвежда от 1994 г. първо в завода в град София, а от 2006 и в завода в град Добрич.