Финален кръг на националното състезание "Най-добър млад строител"

Големият финал на националното състезание "Най-добър млад строител" се състоя на 20 Април в Пловдив

Финалният кръг кръг на националното състезание „НАЙ-ДОБЪР МЛАД СТРОИТЕЛ” се проведе на  20 април в Международен панаир Пловдив, Трета панорама на професионалното образование. Училище домакин и тази година беше „Професионалната гимназия по строителни технологии "Пеньо Пенев".
Състезанието се провежда в три кръга, в няколко града в България. Училищен кръг – участват ученици от професионалните гимназии в Република България, осъществяващи прием и обучение по професии от професионално направление Строителство. Регионален – ученици, класирани от училищния кръг по съответните състезателни дисциплини и национален кръг – всички, класирани на първо и второ място по всяка дисциплина от четирите регионални кръга, които се проведоха през март в градовете Видин, Русе, Стара Загора и Благоевград.

По време на състезанието  учениците имат възможност да работят с най-новите материали, инструменти и технологии на спонсорите, които са наложили европейски облик в българското строителство. Отборите се състезават в общо 4 дисциплини - „Мазилка, шпакловка и бояджийски работи”, „Облицовка и настилки”, „Зидария“ и „Сухо строителство”.   В състезателната дисциплина „Зидария” учениците  имат възможност да приложат  своите знания и прецизност при работа с блокчета YTONG. YTONG, с грижа към българското професионално образование, всяка година e един от основните партньори на състезанието.

              

Критериите за оценка включват добро ниво на теоретични знания, спазване правилата за здравословни и безопасни условия на труд, правилен избор на строителни материали и инструменти, както и качество на изпълнение на извършената работа.

Тази година за отлични знания и професионално изпълнен детайл по задание, журито определи следните победители:
1. Първо място - Кирил Димитров и Александър Стоянов от ПГСАГ "Васил Левски" гр. Варна;
2. Второ място - Валентин Грозев и Димитър Димитров от СПГСГ "Арх. Г. Козаров" гр. Сливен;

3. Трето място - Калоян Сайменов и Стоян Дончев от СГСАГ "Христо Ботев" гр. София.