Стената, която може повече

Топлоизолация

 

 

Топлоизолационната способност на YTONG е от 3 до 5 пъти по-добра от тази на обикновените "четворки" и до 15 пъти по-добра от тази на стоманобетона. 

Повече информация

 

 

 

Шумоизолация

 

 

Стените, изградени от клетъчен бетон YTONG имат индекс на изолация от въздушен шум R'w c 2 dB по-висок от стените, направени от тухли, бетон и камък.

Повече информация

 

Влагоустойчивост

Появата на мухъл и плесени по външните стени се дължи на недостатъчна топлоизолация и кондензация на водни пари по студената повърхност на стените. При външна температура -15 С и вътрешна +20 С, кондензното оросяване върху неизолирана стена от бетонни блокчета с дебелита от 25 cm ще се получи, когато относителната влажност на въздуха в помещението надхвърли 55 % (нормалната за обитаване е между 50 и 70%). Ако същата стена е от тухли "четворки" ефектът ще настъпи при влажност над 65 %, а за YTONG при над 85%.

Повече информация

 

Пожароустойчивост

 Клетъчният бетон YTONG се произвежда от пясък с висока чистота, чист клинкерен цимент, негасена вар и суров гипс. Тези материали са екологично чисти и практически негорими. Пожароустойчивостта на блоковете YTONG се дължи и на порестата им структура.

Повече информация

Срещани слухове и съмнения

 

YTONG поглъщал повече вода

Незащитени стени от YTONG, изложени на пороен дъжд за 3 часа, поглъщат до 4 пъти по-малко вода в сравнение със стени, направени от червени тухли или пясъчник.  

Повече информация

 

YTONG бил радиоактивен

Естествената радиоактивност е природно явление както слънчевото греене и смяната на сезоните. На пикник сред природата хората получават по-голямо облъчване, отколкото при престой в сграда от YTONG.

Повече информация

 

YTONG бил забранен в Европа 

С YTONG успешно се строят вече над 90 години жилищни и административни сгради в цяла Европа. 97 завода в 20 страни произвеждат годишно над 15 млн. куб.м. автоклавен клетъчен бетон, достатъчен за строежа на близо 300 000 еднофамилни къщи.

Повече информация

 

YTONG не бил подходящ за крайбрежните райони

 

Средната относителна влажност на въздуха на Черноморския бряг е почти като тази в Софийското поле.

Повече информация

 

YTONG се произвеждал от отпадъците на Кремиковци

Клетъчният бетон YTONG се произвеждат от напълно естествени суровини - пясък, вар, цимент, гипс и вода. Всички суровини се контролират внимателно преди влагането им в производството.

Повече информация

Основни правила за приложение

1. При изграждане на стени от YTONG е важно да се избере подходяща дебелина на материала. За вътрешни стени изберете блокчетата YTONG с минимална дебелина 12,5 cm, а за външни стени са подходящи блокчетата YTONG A+  или YTONG extrA+ с дебелина 20, 25, 30 или 35 cm.

 

2. Първият ред на зидарията от блокчета YTONG се нивелира върху слой от цименто-пясъчен разтвор. При опасост от покачване на влага по стените разтворът на фугата се състои от два пласта, разделени с хидроизолационно фолио с ширината на зида.

 

3. За следващите редове се ползва лепило YTONG. Необходимо е фугите-хоризонтални и вертикални, да са добре запълнени. При блокчета на длъб и зъб лепило се нанася само по хоризонталната фуга.

 

4. На външната фасадна стена върху стоманобетонните елементи (колони, греди, плочи, шайби и др.) се полага топлоизолационен материал (YTONG Multipor, минерална вата, експандиран или екструдиран пенополистирол), който покрива и 10-12 cm от зидарията. Върху топлоизолационния слой се залепва мрежа от полиамидно влакно или стъклена нишка, която покрива минимум 10 cm от околната зидария.

 

5. Външните и вътрешни покрития върху готовите стени трябва да са паропропускливи, за да поддържат здравословен климат в помещенията.

 

Запознайте се по-подробно с указанията за зидарии и мазилки YTONG

Видове блокчета YTONG

Гладки блокчета за зидария

 

  Заводите в София и Добрич предлагат на пазара пет типа блокчета от автоклавен клетъчен бетон с различни физико-механички характеристики: за неносещи стени на нискоенергийни и пасивни сгради; за неносещи стени на енергоефективни сгради; за неносещи стени; за носещи стени и зидани противоземетръсни шайби; за стени с повишена звукоизолационна способност.

Повече информация

 

Блокчета за зидария - длъб и зъб

 

  Блокчетата за зидария на длъб и зъб се произвеждат с дебелина от 100 до 350 mm. Правилното използване на този тип блокчета пести около 25 % от лепилния разтвор и от 10 до 15 % от времето за зидария.

Повече информация

 

Коритообразни блокчета

 

  Използват се за безкофражно отливане в тях на стоманобетонни пояси и щурцове, като предварително блокчетата се подреждат едно до друго на определена вна по дължината на стените.

Повече информация

 

Дъгообразни блокчета

 

  Дъгообразните блокчета се изработват чрез изрязване от стандартни блокчета за зидария. Те служат за изграждане на криволинейни стени с кръгово очертание в план. Изготвят се по предваритента заявка

Повече информация